U bevindt zich op: Home > Dossierreeks

Dossierreeks – een serie kwalitatieve pensioen handboeken

Met ieder exemplaar uit deze serie van kwalitatieve handboeken haalt u essentiële informatie binnen. Ieder boek heeft een eigen thema en is samengesteld door professionals uit de pensioenbranche die gespecialiseerd zijn in het thema. Handig om uw kennis bij te houden én als naslagwerk. Een must voor iedereen die in de pensioensector werkt.

Bestel nu dossierreeks nummer 7, 8 of 9 en ontvang een gratis abonnement op het PBM Magazine (t.w.v. €167,50). Of neem een PBM Magazine abonnement en krijg vanaf nu elk  nieuw exemplaar uit de dossierreeks gratis thuisgestuurd.

PBM Dossierreeks nummer 4: Besturingsprincipes€ 46,00

Dossierreeks – een serie kwalitatieve pensioen handboeken

Besturingsprincipes is de vierde uitgave in de Dossierreeks van Pensioen Bestuur & Management (PBM). Besturen is meer dan alleen voldoen aan de regels. Een boek boordevol achtergrondinformatie, wettelijke kaders, ervaringen met PFG en alternatieven. Onmisbaar voor de pensioenfondsbestuurder en -uitvoerder.

 

Onder redactie van: Carel Petersen, Benne van Popta, Edward Snieder. Pensioenfondsen hebben een zeer belangrijke taak in ons economisch en maatschappelijk bestel. Namelijk de taak om voor zo’n 90 procent van de werknemers voor een aanvullend pensioen in de tweede pijler te zorgen. Vandaag de dag wordt jaarlijks 25 miljard euro aan aanvullend pensioen uitgekeerd, evenveel als aan AOW in de eerste pijler! Binnen enkele jaren zullen de uitkeringen in de tweede pijler de AOW-uitkeringen gaan overtreffen. Om aan deze en de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen, zijn forse vermogens opgebouwd. Zelfs bij een ‘klein’ pensioenfonds gaat het al gauw om een belegd vermogen van honderden miljoenen euro’s. Een en ander brengt ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee, en stelt eisen aan een adequate besturing, checks en balances en verantwoordingsprocedures.

 

Dit lijkt voor de hand liggend, maar is eigenlijk nog maar sinds kort, met de introductie van Pension Fund Governance (PFG), als expliciete eis gemeengoed geworden. Dat is op zich een goede zaak. Want zoals we afgelopen tijd helaas hebben kunnen leren, kan er ook bij financiële instellingen, die tot recent een ijzersterke reputatie hadden, door foute besturing veel misgaan. Met als gevolg de kredietcrisis en alle negatieve effecten op de reële economie van dien. Wel is het de vraag of we er met de ingevoerde PFG-regels en procedures nu helemaal zijn. Bovendien is goed besturen veel meer dan alleen voldoen aan de regels. Het nieuwste deel in de informatieve PBM Dossierreeks met de titel Besturingsprincipes geeft u inzicht door in te gaan op de (eerste) ervaringen met PFG, de besturingsprincipes in een breder kader te plaatsen en alternatieven te belichten.

 

Prijs € 46,- (incl. 6% btw en verzend- en administratiekosten).Prijs € 46,00