U bevindt zich op: home > Nieuws > Beleggen > De rente loopt op

De rente loopt op

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 3 2022

LEEN MEIJAARD, Onafhankelijk adviseur en toezichthouder in de vermogens-, beheer- en pensioensector
Rubriek: Beleggen
Geplaatst op 01-07-2022

De rente loopt op

De rente op 10-jarige Nederlandse staatsleningen steeg dit jaar tot bijna 1,5%, terwijl die aan het begin van dit jaar nog negatief was. Daarmee is de rente terug naar een niveau waar die ook in 2015 stond, ruim zeven jaar terug,

Weg gratis geld voor het Nationaal Groeifonds en andere overheidsuitgaven. Maar goed nieuws voor pensioenfondsen. Dekkingsgraden van de meeste pensioenfondsen zijn als gevolg van de stijgende rentes dit jaar flink gestegen.

De snelheid waarmee de rente is opgelopen is verbazingwekkend. Veel pensioenfondsen hebben een rentestaffel geïmplementeerd. Daarbij wordt volgens vaste regels bij een hogere rente of dekkingsgraad meer bescherming tegen dalende rentes ingekocht en bij een lagere rente minder. Maar moeten we gezien de snelheid en de omvang waarmee de rente is opgelopen niet wat meer bescherming inbouwen? Dit mede om de kans op een lage dekkingsgraad bij het invaren van de rechten in het nieuwe pensioencontract te verminderen. Er zijn al economen die de kans op een recessie in 2023 voor Europa inschatten op 50% en voor de VS op 30%. Dat zou leiden tot lagere rentes.

Zodra we in de inflatie de eerste tekenen van een draai zien kan dit het sentiment op de obligatiemarkten doen draaien. In de VS groeit de economie nog sterk en is de arbeidsmarkt krap. Maar de rentecurve is in de VS nu heel vlak geworden. Dat is vaak een voorbode van lagere economische groei. Daarnaast beginnen nu ook slechtere economische cijfers door te sijpelen. In Europa heeft de economie te lijden onder de oorlog in de Oekraïne, handelssancties tegen Rusland en zetten stijgende voedsel en energieprijzen de koopkracht onder druk. Anders dan in de pandemie lijken overheden nu niet in te stappen om op grote schaal koopkrachtverlies te repareren.

Mijn idee is dat als je naar de omvang van de rentestijgingen kijkt, we al een heel stuk van de stijging hebben gehad. Maar als ik iets de afgelopen 35 jaar heb geleerd is dat je nooit een piek of bodem moet proberen te voorspellen. Dus misschien beter nog maar even vasthouden aan de rentestaffels. Voor economen die het niet weten, zijn die staffels zo gek nog niet.