Ik heb mijn bitcoin verkocht

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 3 2021

LEEN MEIJAARD, Onafhankelijk adviseur en toezichthouder in de vermogens-, beheer- en pensioensector
Rubriek: Beleggen
Geplaatst op 22-06-2021

Ik heb mijn bitcoin verkocht

Toen ik ‘m kocht had ik er geen verstand van. Ik begreep niet waarom we cryptomunten nodig hadden. Ik zag niet waaraan ze hun waarde ontlenen. De waarde wordt slechts bepaald door gedachte dat er iemand te vinden is die mij nog meer voor mijn bitcoins wil betalen dan ikzelf. Mijn mening was dat crypto’s een groot piramidespel waren net als tulpenbollen eeuwen geleden.

Maar als ik zoiets zei, zag ik het helemaal verkeerd. Vooral jongeren in mijn kennissenkring meldden dat in de geschiedenis de grootste innovaties op het moment zelf vaak niet volledig worden begrepen. Anders dan bij gewoon geld, is bij cryptomunten het aanbod gemaximeerd. Dat betekent dat de waarde niet gevoelig is voor massieve geldschepping zoals die bijvoorbeeld op dit moment door centrale banken plaatsvindt. Ook de blockchaintechnologie erachter is baanbrekend, al kost het minen nog wel te veel energie. Maar misschien had het ook wat met mijn leeftijd te maken? Dus waagde ik me aan de aankoop van mijn eerste – nee, niet een hele maar een kwart bitcoin. Inmiddels is het sentiment rond bitcoin veranderd. Vermogensbeheerder Robeco en ook anderen zien voor cryptomunten net als goud een plaats in portefeuilles van beleggers vanwege het rendement, de lage correlatie met andere beleggingscategorieën en bescherming tegen inflatie.
Waarom heb ik mijn bitcoin dan toch verkocht? Je kunt alleen geld verdienen met bitcoins als je eerder dan anderen koopt en verkoopt. Ik voel me daar niet prettig bij. Sinds mijn aankoop ben ik ook steeds als de dood geweest dat ik mijn sleutel zou verliezen of het bitcoinplatform waar de bitcoin in mijn wallet staat of mijn computer zouden worden gehackt. Verder zullen als bitcoin succesvol wordt centrale banken zelf met digitale munten komen. De Chinese overheid experimenteert daar al mee. Voor bitcoin resteert dan waarschijnlijk alleen een nichepositie. Ik zeg niet dat ik mijn bitcoin nooit meer terug zal kopen. Wellicht tegen een lagere prijs en misschien zelfs tegen een hogere prijs als de wetgeving en de liquiditeit verbetert. Maar ik betwijfel het. Ik hoef geen asset in mijn portefeuille die per dag met 10% op en neer gaat. De prijs van een bitcoin gaat uiteindelijk naar nul of naar een miljoen.
Het probleem is dat ik niet weet welke van de twee.