Innovatief beleggen in Nederlands venture capital

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 1 2018

Leen Meijaard, onafhankelijk adviseur en toezichthouder Rubriek: Beleggen
Geplaatst op 22-02-2018
Innovatief beleggen in Nederlands venture capital Sinds kort heb ik mij als board member van Dutch Venture Initiative (DVI) gecommitteerd aan het creëren van een goed vestigingsklimaat voor start ups en scale ups in Nederland.

DVI is een fonds waar de Nederlandse overheid en de EU onder gelijke condities inleggen om risicodragend kapitaal te verstrekken aan in Nederland gevestigde venture capital fondsen. Inmiddels hebben veertien venture capital fondsen voor een totaal bedrag van 193 miljoen vanuit het eerste DVI fonds geld gekregen. Met dit bedrag hebben die fondsen vooralsnog 108 investeringen gedaan in veelbelovende jonge ondernemingen.

Er zijn in Nederland best veel venture capital fondsen. Omdat we met onze Nederlandse start ups op vele terreinen goed meedoen (gezondheidszorg, clean tech en ICT), behalen deze ook vaak hele goede rendementen. Maar de Nederlandse venture capital fondsen zijn internationaal gezien wel klein. Dat is nadeel voor de bedrijven waarin ze investeren en een van de redenen waarom de overheid instapt. Zonder DVI zou een aantal van deze fondsen wellicht niet eens bestaan.

Anders dan in andere landen zit er maar weinig institutioneel geld in de fondsen. Het gros van de investeerders zijn family offices. Soms zie je ondernemingen zoals Philips of Shell voor een bedrag deelnemen. Ook verzekeraars zie je regelmatig. Maar pensioenfondsen kom je, afgezien van ABP/APG wat met Inkef zijn eigen venture capital fund heeft opgericht, nauwelijks tegen.

Waarom niet? Gegeven de beschikbaarheid van Nederlands pensioenkapitaal zou de Nederlandse venture capital sector tot een van de meest bloeiende in de wereld moeten behoren. Wat ik van pensioenfondsen hoor is dat het gezien de bedragen waarom het gaat vaak niet de moeite waard is. Als je 25 of 50 miljoen investeert, heb je al snel de helft van het fonds wat interne richtlijnen verbieden. Voor kleinere bedragen is het een bewerkelijke investering, want je moet toch weer iemand vrijmaken om deze te monitoren. Zo zitten we dus met een kip-ei situatie. Pensioenfondsen moeten zich over deze drempel heenzetten. Als meerdere pensioenfondsen dat tegelijkertijd doen, worden de fondsen snel groter en kun je er vanzelf grotere bedragen instoppen.

Recent heeft MN namens zijn opdrachtgever PME een investering gedaan in het Nederlandse Innovation Industries Fund. Dit fonds doet innovatieve beleggingen die goed aansluiten bij werkgevers en deelnemers van PME. Maar ook in andere branches zijn vele goede fondsen beschikbaar. Het voorbeeld van MN verdient navolging.