U bevindt zich op: Home > Nieuws > beleggen > Ontkenningsfase

Ontkenningsfase

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 2 2019

LEEN MEIJAARD, onafhankelijk adviseur en toezichthouder in de vermogensbeheer- en pensioensector Rubriek: Beleggen
Geplaatst op 28-03-2019
Ontkenningsfase Na het roerig einde van 2018 vertoonden aandelenbeurzen in de eerste weken van dit jaar herstel. Opmerkelijk is ook dat het sentiment nog steeds niet echt negatief is ondanks het feit dat de meeste beurzen vorig jaar toch echt van top tot bodem met meer dan 20% zijn gedaald. Met deze daling bevinden we ons volgens de officiële definitie in een ‘bear markt’.

Bear markten kennen drie fasen: de eerste is de ontkenningsfase, daarna volgt de capitulatiefase en tot slot het herstel. Het lijkt er sterk op dat wij nog in de eerste fase zitten.

De meeste beleggers lijken ervan uit te gaan dat het allemaal wel mee zal vallen. Zij verwachten dat de economische groei in 2019 zal afzwakken, maar een recessie vermeden kan worden. Verder hoopt men dat aandelenkoersen zich van de klappen in het vierde kwartaal kunnen herstellen wanneer de FED pas op de plaats zal maken, de Verenigde Staten en China erin zullen slagen de bijl in hun handelsoorlog even te begraven en of er goed nieuws over de Brexit zal komen. Het is de vraag of dit terecht is.

Als ik naar de beurzen kijk, zeggen die wat anders. De meeste beurzen bereikten hun top al meer dan een jaar geleden in januari 2018. Toen heerste absolute euforie op de aandelenbeurzen. Ik schreef daarover toen in dit blad de column “Melt-up of melt-down?”. Het sentiment in januari 2018 deed mij denken aan het sentiment zoals dat altijd heerst als een langjarige top wordt neergezet, zoals bijvoorbeeld in maart 2000 (dotcom-zeepbel) en oktober 2007. In de Verenigde Staten werd de top van januari aan het einde van de zomer nog een keer geëvenaard, maar die tweede top kwam daar tot stand door fikse koersstijgingen van een zeer beperkt aantal aandelen, de grote technologiebedrijven. Eigenlijk weerspiegelen de meeste internationale aandelenbeurzen al sinds januari 2018 het beeld van afzwakkende groei.

Een bear markt die al meer dan een jaar duurt waarin de koersen met meer dan 20% zijn gedaald, terwijl er nog geen sprake is van paniek: dat voorspelt weinig goeds. Dit zou nog wel eens een lange bear markt kunnen worden. Voor Nederlandse pensioenfondsen die met man en macht eventuele kortingen proberen te vermijden is dit geen goed nieuws.