Rational or irrational exuberance?

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 2 2021

LEEN MEIJAARD, Onafhankelijk adviseur en toezichthouder in de vermogens-, beheer- en pensioensector
Rubriek: Beleggen
Geplaatst op 16-03-2021

Rational or irrational exuberance?

De Amerikaanse aandelenmarkt is schreeuwend duur. Is er sprake van een bubble? Het voornaamste tegenargument wordt waarschijnlijk gegeven door de obligatiemarkten. Want die zijn nog veel duurder. De huidige lage rentes rechtvaardigen ook een hogere prijs voor aandelen.

Het waarderingsniveau van de huidige beurs is te vergelijken met dat van de Amerikaanse beurs van 1998 tot 2001 in de dotcom bubble, twee jaar nadat Greenspan zijn fameuze uitspraak deed dat er op de aandelenbeurzen sprake was van ‘irrational exuberance’. Toch lijkt de situatie nu anders, en niet alleen omdat de rente fors lager ligt. Net als toen is de stijging van de beurs in het afgelopen jaar gedreven door technologiebedrijven. Maar het bijzondere toen was wel dat veel van die bedrijven, met name de internetaandelen, geen of nauwelijks winst maakten. Als we nu naar de koersstijgingen van de grote technologiebedrijven kijken, kunnen deze bogen op winstcijfers die tot de sterkste van de beurs behoren. Corona heeft het gebruik van technologische toepassingen in het afgelopen jaar sterk versneld. Een voorbeeld is Amazon. Dat zat een jaar geleden op 30% van alle boekverkopen in de VS en nu op 60%. Voor corona lag het aandeel van onlinewinkelen in ontwikkelde landen op ongeveer 15% en werd het geacht tot 2030 met iets meer dan 1% per jaar te groeien. Eind 2020 zaten we echter al op 30%. Het lijkt me niet dat we ooit weer teruggaan naar 15%. Virtuele bijeenkomsten waren nooit echt een succes. Dankzij corona opeens onmisbaar. In de technologiesector is in 2020 groei waarvan normaal verwacht werd dat die in een aantal jaren zou plaatsvinden in enkele maanden samengebald met daarbij behorende stijging in koersen en waarderingen vandien.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat de rente niet gaat stijgen want anders krijgen niet alleen de technologie-aandelen maar de hele beurs een klap. Voorlopig heeft de FED aangegeven dat zij de rente niet voor 2024 zal verhogen. Oplopende infl atie of te sterke asset price infl atie kunnen de aanleiding zijn dat de FED eerder kan beginnen met verkrappen en dat zal de aandelenkoersen onder druk zetten. Maar voorlopig lijkt de vraag nog onbeantwoord of deze keer voor de spectaculaire koersstijgingen van technologiebedrijven net als in de dotcom bubble sprake is van ‘irrational’ dan wel ‘rational exuberance’.