U bevindt zich op: home > Nieuws > Beleggen > Schone handen of invloed?

Schone handen of invloed?

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 3 2021

JOANNE KELLERMANN, onafhankelijk voorzitter PFZW
Rubriek: Beleggen
Geplaatst op 13-07-2021

Schone handen of invloed?

Met regelmaat klopt er bij ons een NGO of actiegroep aan de deur. Soms wordt er gedemonstreerd op onze parkeerplaats aan de Utrechtseweg in Zeist. Vrijwel altijd nodigen we de demonstranten dan uit voor een kop koffie en een gesprek.

beleggingen. We moeten uit olie en teerzand, uit palmolieplantages en weg uit Israël (of er vooral blijven!). Dat wij zo nauwgezet gevolgd worden is goed, want het houdt ons scherp, zelfkritisch en het zorgt ervoor dat we midden in het maatschappelijke debat staan.
Ook onze eigen deelnemers bevragen ons regelmatig kritisch. Beleggen we in wapens? Hoe zit het met onze investeringen in Myanmar? En wat doen we tegen de oerwoudkap in de Amazone of Indonesië? Het zijn relevante en heldere vragen, vaak gestuurd door de actualiteit. Het antwoord is echter niet altijd even simpel. Bij PFZW geloven we stellig dat een goed pensioen om meer vraagt dan geld alleen. We willen ook dat onze deelnemers hun pensioen kunnen genieten in een wereld die de moeite waard is. Dat neemt niet weg dat dit onze belangrijkste opdracht is: geld verdienen voor pensioen. Maar hoe kies je dan waar je wél of niet in wilt beleggen? En hoe leg je die keuzes uit aan je deelnemers en aan de NGO’s die op de deur kloppen?

Het begint natuurlijk met een helder beleid. Met andere woorden: bring some method to the madness. Om willekeur in onze beleggingsbeslissingen te voorkomen, hanteren we sinds vorig jaar de OECD-standaarden voor verantwoord ondernemen. Langs die meetlat laten we alle ondernemingen waarin we beleggen onafhankelijk screenen. De grootste schenders van de OECD-normen pakken we aan en verwijderen we de komende jaren stapsgewijs uit de portefeuille. Met minder ernstige gevallen gaan we eerst in gesprek. Want als je gelooft in de sturende kracht van kapitaal, moet je niet alleen met je voeten stemmen. Het is de afweging tussen schone handen houden, of invloed hebben. Wij kiezen liever voor dat laatste, al brengt dat dagelijkse dilemma’s en worstelingen met zich mee.

Door een helder beleid en onafhankelijke toetsing, kunnen we die worsteling wel beter uitleggen dan voorheen. Dat doen we dan ook graag. We blijven daarnaast vooral ook goed luisteren naar wat onze deelnemers belangrijk vinden. Daarom sluiten we tabak uit en steken we geld in gezondheidszorg, schoon water en de strijd tegen klimaatverandering. Daar houden we onze handen dus wél schoon.