U bevindt zich op: Home > Nieuws > beleggen > Tikkende tijdbom

Tikkende tijdbom

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 1 2019

LEEN MEIJAARD, onafhankelijk adviseur en toezichthouder in de vermogensbeheer- en pensioensector Rubriek: Beleggen
Geplaatst op 31-01-2019
Tikkende tijdbom Aandelenbeurzen handelen tussen hoop en vrees. Is met de overspannen arbeidsmarkt en het oplopen van de kapitaalmarktrente in Amerika, de dreiging van handelsoorlogen en de zorgwekkende situatie in veel opkomende economieën het einde van de rally nabij?

Er lijkt onder beleggers niet veel onenigheid over te bestaan dat we ons steeds dichter naar het einde van de cyclus toe bewegen. In de Verenigde Staten is als gevolg van Trumps belastingverlagingen nog sprake van stevige groei, maar in de rest van de wereld vlakt de groei vrijwel overal af. Een groot verschil met de stemming aan het begin van dit jaar toen de bomen van economische groei nog tot in de hemel leken te groeien.

Als de recessie komt, waar gaan de klappen vallen? Het antwoord is simpel: in alles wat de afgelopen periode hard is gestegen: de Amerikaanse beurs vergeleken met de Europese beurzen en zeker met de beurzen in emerging markets, groei en momentum aandelen vergeleken met value aandelen, FAANG1 en BAT2 tech-aandelen die door hun koersstijgingen inmiddels een groot gewicht in indexportefeuilles hebben gekregen, in de non investment grade high yield en bank loans waar spreads dit jaar tot historische dieptepunten zijn gedaald.

Een markt waarvan de kwetsbare situatie tot nu toe nog onderbelicht is gebleven, is de markt voor investment grade bedrijfsobligaties. Dit is voor Nederlandse pensioenfondsen zeer relevant want zij hebben meestal een groot deel van hun obligatieportefeuille in deze relatief veilig geachte markt belegd. Zorgwekkend op deze markt is echter de enorme groei van het BBB-gedeelte. Dit is inmiddels goed voor ongeveer de helft van de Amerikaanse en Europese investment grade markt. BBB is de laagste investment grade rating. In de afgelopen jaren is het bij de extreem lage rentes zeer aantrekkelijk geweest om geld te lenen. Dat hebben bedrijven dan ook in grote mate gedaan waardoor hun kredietwaardigheid is afgenomen. De vraag is hoe de markt om zal gaan met een nog verdere verslechtering van de kredietwaardigheid van deze bedrijven als het economisch tegen gaat zitten. Een verdere afwaardering zal ertoe leiden dat veel van deze bedrijven de status junk bonds krijgen (high yield). De meeste pensioenfondsen en verzekeraars mogen echter slechts een klein deel van hun vermogen in high yield beleggen. De rentes op deze leningen zullen dus sterk oplopen. Zo bezien is ook de relatief veilig geachte markt voor investment grade bedrijfsobligaties een tikkende tijdbom.

1 Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google.
2 Baidu, Alibaba, Tencent.