Waarde versus groei: de nieuwe bubble

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 1 2020

LEEN MEIJAARD, Onafhankelijk adviseur en toezichthouder in de vermogens-, beheer- en pensioensector Rubriek: Beleggen
Geplaatst op 19-12-2019
Waarde versus groei: de nieuwe bubble Ooit maakte ik de fout toen ik bij Fidelity werkte met Anthony Bolton in discussie te gaan over de vraag of beleggen in waarde-aandelen nog wel werkte. Dat was in 1999 op het hoogtepunt van de tech bubble.

In 1998 hadden value aandelen het 17% slechter gedaan dan groeiaandelen en in 1999 nog eens 19% (gemeten naar de Russell 1000 Value vs. Growth Index). Anthony, die als waardebelegger ruim 28 jaar met groot succes het Fidelity Special Situations Fund runde en ook nog een verdienstelijk cellist en componist van hedendaagse klassieke muziek was, lachte minzaam, ging nauwelijks op mijn argumenten in en zei ‘we will see’. Hij had gelijk want in 2000, 2001 en 2002 deden value aandelen het maar liefst 38%, 19% en 17% beter dan groeiaandelen.

Het lijkt erop dat we nu opnieuw in zo’n situatie terecht zijn gekomen. Over de afgelopen 18 maanden hebben waarde-aandelen het meer dan 35% slechter gedaan dan groeiaandelen. Voor beleggers die bij AQR, Numeric of Robeco in de value stijl hebben belegd geen fijne periode. Ook pensioenfondsen die bij hun factorstrategieën vrijwel zonder uitzondering value als belangrijke factor hebben geïmplementeerd, zitten op de blaren. Het academisch bewijs dat value op lange termijn outperformance genereert is er nog steeds. Maar de onderwaardering van value aandelen is nu zelfs nog groter dan in de tech bubble en ten tijde van de grote financiële crisis in 2008.

De lage rente en het gebrek aan vertrouwen speelt waardebeleggers parten. Groeiaandelen met flinke winsten hebben veel baat bij de lage rente en als je geen vertrouwen hebt in de economische situatie koop je geen ondergewaardeerde value aandelen, maar stabiele kwaliteitsaandelen als Nestlé of Unilever.
Als er uiteindelijk een omslag komt, zal het rendement gigantisch zijn. Dit is waarschijnlijk de beste beleggingsmogelijkheid in waarde-aandelen van de laatste vijfentwintig jaar. Wat kan de trigger zijn? Een vermindering van de onzekerheid zal helpen of een weer aantrekkende economie. Of gek genoeg ook een ‘full-blown’ recessie die net als in 2000 en 2008 de tot grote hoogte opgelopen waarderingen van groeiaandelen zal doen leeglopen.

Maar zover is het nog niet, dus zit er voorlopig niet veel anders op dan net als Anthony Bolton nog maar even af te wachten en de cello te pakken.