Stenen die zwaar op de maag liggen

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 1 2018

Johan Reesink, Voorzitter Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH) Rubriek: Beleid
Geplaatst op 25-01-2018
Stenen die zwaar op de maag liggen De zoektocht naar een voor iedereen aanvaardbaar pensioenstelsel ‘nieuwe stijl’ is nog niet ten einde. Eén van de discussiepunten is de situatie rond de arbeidsmarkt.

Nederland telt op dit moment namelijk 1,1 miljoen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Het overgrote deel van hen bouwt geen pensioen (meer) op. Dit leidt ongetwijfeld tot een forse groep Nederlanders die in de toekomst alleen van de AOW moet rondkomen. En in het uiterste geval worden zij onderhouden door het deel van de bevolking dat wel pensioen heeft opgebouwd.

In veel landen om ons heen is het onbestaanbaar dat iemand die werkt geen pensioen opbouwt. Dit is een goed uitgangspunt: het zorgt voor meer evenwicht op de arbeidsmarkt én voorkomt een armoedeval in de toekomst. Bovendien komt de, in Nederland terecht gekoesterde, solidariteit niet onder druk te staan.

De politiek moet daarom een besluit nemen over een wettelijke pensioenplicht voor iedereen die werkt. De uitvoering hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn al pensioenfondsen die werkenden in loondienst, zzp’ers, DGA’s en ondernemers in één fonds hebben verenigd. Ook andere varianten waarbij de zzp’er een keuze kan maken tussen verschillende aanbieders waaronder pensioenfondsen moeten mogelijk zijn. Lost dit het hele vraagstuk van de pensioendiscussie op? Nee, maar het maakt de discussie op dit onderdeel wel een stuk overzichtelijker.

Belangenorganisaties van zzp’ers beweren dat zzp’ers voor hun oude dag zorgen door te investeren in een eigen huis. Maar stenen kun je niet eten en als de onroerendgoedmarkt op het verkeerde moment instort, liggen deze stenen ook nog eens financieel bijzonder zwaar op de maag.