Belang van communicatie

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 2 2022

ALFRED KOOL MCC
Rubriek: Communicatie
Geplaatst op 03-05-2022

Belang van communicatie

Bij het ter perse gaan van dit nummer van PBM was de brute oorlog in Oekraïne zo'n maand oud. Het beschaafde deel van de wereld is in shock. Vergeleken met de tragedie die zich daar afspeelt lijken alle andere onderwerpen die ons dagelijks bezighouden ineens triviaal.

Veronderstelde zekerheden – Groninger gaskraan gaat definitief dicht! – blijken in amper een week te kantelen: meerderheid Groningers voorstander van heropening in plaats van Russisch gas. In gedragswetenschappelijke termen uitgedrukt, oorlog in onze achtertuin is een life-changing event. De aanleiding is triest, het effect is fascinerend.

Terug naar de pensioenwereld, waar het ook niet altijd pais en vree is, maar waar gelukkig slechts verbale degens worden gekruist. En goede informatie helpt vaak om meningsverschillen bij te leggen. En laat het thema van dit nummer nou communicatie zijn. Zo ongeveer iedereen in de pensioenwereld is het er al heel lang over eens dat goede communicatie heel belangrijk is. Toch blijft het een uitdaging om als fonds contact te maken met de deelnemers en ze effectief te informeren over zaken die belangrijk en relevant voor ze zijn. Door de jaren zijn er flinke vorderingen gemaakt, maar de heilige communicatiegraal hebben we nog niet gevonden.
Met de bijdragen in dit nummer zetten we echter weer een paar ferme stappen in de goede richting. Het begint al met een open kijk in de keuken door de beide bestuursvoorzitters van PMT. Een in meerdere opzichten leerzaam en inspirerend interview. Verder een artikel over grensverleggende nieuwe mogelijkheden van slimme data-analyse. En aandacht voor de mogelijkheden en valkuilen van risicopreferentieonderzoek. Alle fondsen moeten eraan, een must-read dus. En brede aandacht in diverse artikelen voor het snijvlak van informeren, activeren en keuzebegeleiding. Een ware worsteling voor velen. Tot slot een oproep om na te denken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de gepensioneerden van de toekomst kunnen genieten van een goed pensioen in een leefbare wereld. Zo’n ‘purpose’ zou het vertrouwen in de pensioensector weleens een flinke boost kunnen geven.
En veel meer nog. Snel openslaan dus.