Sector heeft eigen app: de Pensioenchecker

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 4 2021

MARLOES VAN DEN HEIJKANT, COMMUNICATIEADVISEUR PENSIOENFEDERATIE
Rubriek: Communicatie
Geplaatst op 19-11-2021

Sector heeft eigen app: de Pensioenchecker

De Pensioenchecker is sinds november 2020 beschikbaar. In korte tijd won deze app twee prijzen: de Pensioenwegwijzer van het platform Wijzer in geldzaken en de Thema Award Communicatie van Pensioen Pro. De jury roemde de aanpak vanwege de mooie samenwerking, de brede toepasbaarheid, het handelingsperspectief en de eenvoud van de app. Inmiddels bestaat de app bijna een jaar. Tijd voor een nadere kennismaking met de Pensioenchecker en de ervaringen tot nu toe.

Co-creatie met de deelnemer
De Pensioenchecker is ontstaan vanuit de ambitie van de pensioensector om Nederland pensioenbewuster te maken. Aan de ontwikkeling van de app ging uitgebreid onderzoek onder deelnemers vooraf. Uit alle onderzoeken blijkt dat voor deelnemers vier vragen het allerbelangrijkste zijn:
- Wanneer kan ik stoppen met werken?
- Hoeveel pensioen ontvang ik dan (in totaal, netto per maand)?
- Kan ik eerder stoppen met werken?
- Kan ik mijn pensioenbedrag verhogen?

De Pensioenchecker geeft deelnemers eenvoudig antwoord op deze vier vragen. De belangrijkste les die we tijdens de ontwikkeling hebben opgedaan is: ‘keep it simple’! We schoten vaak door in ons eigen enthousiasme en werden dan tijdens het testen weer met beide voeten op de grond gezet. Daarbij reageerden deelnemers positief als deze informatie in app-vorm aan ze werd aangeboden. Naast het vergroten van pensioenbewustzijn is experimenteren met eigentijdse communicatiemiddelen en kanalen een doel op zich.

Focus op ‘jongere’ deelnemer
We richten ons op deelnemers tot 55 jaar die niet met pensioen bezig zijn. Door een eerste stap te bieden. Is dat voor nu voldoende? Dan graag tot de volgende keer. Heeft iemand interesse in meer? Dan leiden we de deelnemer door naar de persoonlijke omgeving van pensioenuitvoerders en www.mijnpensioenoverzicht.nl. Met de app hopen we de traffic naar die andere kanalen te stimuleren doordat gebruikers eenvoudig kunnen doorlinken. De app is voor iedereen in Nederland gratis beschikbaar in de App Store en Google Play.

Resultaten tot nu toe
De Pensioenchecker is inmiddels al 70.000 keer gedownload en krijgt positieve ratings in de appstores. De app wordt onder de aandacht gebracht langs vier lijnen.
- Growth hacking.
- Pensioenuitvoerders en Pensioenfederatie.
- Consumentenmedia.
- Referenties van gebruikers.

Growth hacking is een relatief nieuwe vorm van onlinemarketing waarbij gericht doelgroepen benaderd worden tegen relatief lage kosten. Door te experimenteren met communicatieuitingen kom je er snel achter wat werkt en wat niet. Een screenshot van de app zelf sloeg bijvoorbeeld beter aan dan een foto van iemand die de app gebruikt. De app wordt actief onder de aandacht gebracht bij een jongere doelgroep. Deze doelgroep bereiken we. We zien ook dat de app, door zijn gebruiksvriendelijkheid, gebruikt wordt door deelnemers die ouder zijn dan 55 jaar.Aansluiting op MPO en Mijnomgeving
De Pensioenchecker haalt de informatie over het te verwachte pensioen op uit mijnpensioenoverzicht.nl (MPO). De deelnemer logt in met zijn DigiD en geeft zelf toestemming om zijn data te downloaden. De bedragen in de Pensioenchecker zijn gelijk aan de bedragen onder de tab ‘als het mee- of tegenzit’. Dit is net zoals in de Pensioenchecker een inschatting van het totale pensioen plus AOW. Je pensioen is berekend alsof het tegelijk ingaat met de AOW. We zien de app als het instapmodel voor pensioeninzicht. Als de gebruiker meer wil weten, verwijzen we door naar MPO of de mijnomgeving van zijn of haar fonds. Een nieuw kanaal leidt doorgaans niet tot een herverdeling van bezoekers maar juist tot een toename. Daar zetten we op in door actief door te verwijzen in de app.

We blijven doorontwikkelen
De inzichten en kennis die we krijgen tijdens het experimenteren, delen we met de pensioenuitvoerders in thema- en werksessies. Ook EIOPA heeft de app opgemerkt en vermeldt de app in een recente consultatie over pension tracking systems. Sinds de introductie in november 2020 is de Pensioenchecker continu doorontwikkeld en dit blijven we doen. Het is nu mogelijk om zelf de app onder de aandacht te brengen van anderen (referralmogelijkheid). Er is een ‘rate the app’ functionaliteit toegevoegd en een afvink-/to-do-lijstje. In september komt er een volgende release waarbij het o.a. mogelijk is – voor deelnemers van fondsen in het samenwerkingsverband – om vanuit de app door te klikken naar tools/planners op de Mijnomgeving. Ook wordt er gewerkt aan een ‘app to app’ DigiDverbinding waardoor het inlogproces nog gemakkelijker wordt. Belangrijke randvoorwaarde voor doorontwikkeling is dat dit nooit ten koste mag gaan van de eenvoud en het gebruiksgemak van de app.

Meedoen
De Pensioenchecker is een initiatief van de pensioensector waarbij een aantal pensioenfondsen en uitvoerders de krachten heeft gebundeld en de app gratis aanbiedt zonder winstoogmerk. Er hebben zich inmiddels 19 pensioenaanbieders aangesloten bij het samenwerkingsverband. Een eerste verzekeraar heeft ook interesse getoond voor de app en is een campagne gestart. Maar dit is pas het begin. We zoeken fondsen die dit initiatief willen ondersteunen. Om de app in de lucht te houden en door te ontwikkelen. Meedoen kan op drie manieren: als Vriend van, Ambassadeur of Founding Partner. Daarmee lever je een belangrijke bijdrage aan het maatschappelijk vraagstuk om Nederland pensioenbewuster te maken. Kijk voor meer informatie op www.pensioenchecker.org.

Inmiddels hebben we Stichting Shell Pensioenfonds, Shell Nederland Pensioenfonds, PWRI, Pensioenfonds Philips, PGB, Pensioenfonds Notariaat, Pensioenfonds Koopvaardij, Pensioenfonds voor Architectenbureaus, Pensioenfonds Meubel, Pensioenfonds Rail & OV, het Nederlandse pensioenfonds mogen verwelkomen als nieuwe ‘Vrienden’ van de Pensioenchecker. ‘Ambassadeur’ van de Pensioenchecker zijn: TKP, Pensioenfonds ABN AMRO, AZL en Pensioenfonds Horeca & Catering. ABP, PFZW, PME en PMT zijn ‘Founding partner’. De Pensioenfederatie heeft een coördinerende rol binnen het samenwerkingsverband.

Meer info: www.pensioenchecker.org.