U bevindt zich op: home > Nieuws > Internationaal > Pensioen op reis

Pensioen op reis

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 3 2022

JANWILLEM BOUMA, Chair PensionsEurope
Rubriek: Internationaal
Geplaatst op 14-07-2022

Pensioen op reis

Mijn eerste column tien kilometer in de lucht geschreven. Op weg naar Latijns-Amerika om te spreken over hoe wij in Nederland pensioenen hervormen. Geen revolutie maar evolutie zeg ik dan om te duiden wat we doen. Niet iedereen in Nederland ziet dit zo, maar in Zuid-Amerika wel.

Evolutie: zorgvuldig, bedachtzaam, via overleg tien jaar over gedaan en dan nog jaren implementatie als de politiek tenminste tot besluit komt. En dan? Naar de volgende evolutionaire stap zoals ook al gezegd wordt. Het komt nooit af. Toch maar revolutie dan? Zuid-Amerika kan er wel wat van. Vol politieke passie keuzes maken die nadreunen. En dan de brokken door anderen laten opruimen? Klinkt ook niet fijn.
Het invaren van 1800 miljard euro opgebouwd pensioen in iets nieuws is geen sinecure en dient uiterst zorgvuldig te gebeuren. Toch voelt het wellicht dat bij invaren iets wordt afgenomen terwijl er ook iets anders voor in de plaats komt. In landen als Chili en Peru zijn de afgelopen periode massieve onttrekkingen aan het gespaarde pensioenkapitaal politiek doorgeduwd om de door corona geteisterde economieën te stutten. Voor velen daar voelt dit ook als iets dat is afgenomen terwijl de koopkracht wel geholpen werd. Herkenbaar? Korte en lange termijn lopen door elkaar heen, politieke, sociaaleconomische en maatschappelijke belangen ook. Veranderen doet pijn, revolutie en evolutie ten spijt. De wereld verandert en pensioenen bewegen mee, ook bij ons. Een beetje top-down om de noodzaak er doorheen te krijgen. En voldoende bottoms-up voor draagvlak. Het tweede dient intact te blijven. Aan het eerste mag het de komende tijd niet ontbreken. De politieke wil om keuzes te maken is nodig. Toch blijft tweedepijlerpensioen een uitgestelde arbeidsvoorwaarde tussen werkgever en werknemer waarvoor door hen betaald is. Of niet vanwege de steeds groter wordende witte vlek in Nederland. Maatschappelijke en private belangen die schuren.
Pas revolutie toe om de witte vlek op te lossen. En evolueer waarvoor betaald is. Om alle vooraf gestelde pensioendoelen te realiseren zijn beide vormen van verandering de komende periode nodig.