Welke uitvoeringsvorm is passend?

Jos Gielink en Edwin Schop Rubriek: Markt en organisatie
Geplaatst op 17-06-2020
Welke uitvoeringsvorm is passend? Loopt het pensioencontract ten einde en geldt er geen verplichting van aansluiting bij een fonds? Hoe ga je dan te werk in het scala aan mogelijkheden?

es

Edwin Schop

“Belangrijk is een kwalitatieve analyse te maken van diverse aspecten die relevant zijn bij de besluitvorming”, aldus Jos Gielink1. Dit zijn aspecten als Verslaglegging, Solidariteit, Collectiviteit, Flexibiliteit, Governance, Risicobeheer, Vermogensbeheer, Financiering, Uitvoeringskosten en Entree-/exit-voorwaarden. Welke impact hebben die thema’s bij de keuze uit de diverse pensioenuitvoerders? Welke elementen wegen zwaar in jouw keuze?”

“Begin vorig jaar introduceerde een werkgroep van KPS een handig naslagwerk waarin het hele palet aan uitvoeringsvormen in de pensioenmarkt in kaart is gebracht. Deze analyse is al veel geraadpleegd en is onlangs verder doorontwikkeld, want ook het aanbod verandert”, aldus Edwin Schop2. “Zo heeft de Wet verbeterde premieregeling haar intrede gedaan en hebben pensioenuitvoerders hun producten daarop afgestemd. Het is relevant ook die opties in je keuze te betrekken. Een roadmap die je door de diverse mogelijkheden loodst is dan erg handig.
Het APF is doorontwikkeld en die opties vind je eveneens terug in de analyse.”

Voor dit moment biedt deze analyse een interessant overzicht van alle huidige Nederlandse pensioenuitvoeringsvormen.
Het is de bedoeling dat het rapport regelmatig wordt geactualiseerd en dat de impact van het nieuwe pensioencontract in de diverse keuze-elementen in volgende versies wordt verwerkt.

1 Mr. Jos Gielink is zelfstandig pensioenjurist bij Gielink Pensioenrecht en medevoorzitter van de KPS werkgroep Pensioenuitvoeringsvormen
2 Mr. Edwin Schop, is partner bij Sprenkels en Verschuren en lid van de KPS werkgroep Pensioenuitvoeringsvormen