Artificial Intelligence Matching

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 1 2019

ARNOUT KORTEWEG, Uitvoerend Bestuurder De Nationale APF Rubriek: Nieuwe ontwikkelingen
Geplaatst op 10-01-2019
Artificial Intelligence Matching Het thema ‘Vernieuwend beleggen’ kan op allerlei manieren worden geïnterpreteerd. In de vermogensbeheer-industrie is men continu op zoek naar innovatieve methoden van beleggen. Beleggingen die waarde kunnen toevoegen aan het spectrum van een toch al rijke industrie.

Voor pensioenfondsen blijft het startpunt het traditionele balansmanagement met een passende matching & return portefeuille. Zowel voor de gehele portefeuille, als in de specifieke beleggingscategorieën zijn allerlei specialismen ontstaan. Voorbeelden daarvan zijn specifieke overlays of swaps, ESG, factorbeleggingen, beleggen met impact of indextrackers.

Het probleem dat ik heb met een hoge mate van specialisatie ondanks dat dit waarde kan toevoegen, is dat ieder specialisme weer zijn eigen dynamiek oplevert. Dit gaat gepaard met een hoge organisatiegraad om deze nieuwe varianten in de lucht te brengen. Hele investmentteams worden rondom dergelijke specialismen gebouwd met een eigen staf, CIO/CEO en research capabilities. Vaak met hoge kosten, die maar in enkele gevallen gerechtvaardigd worden door het belegde volume (AUM). En dat terwijl de industrie vraagt om het optimale pensioenresultaat voor de deelnemer! Inmiddels lijkt het tij gekeerd. Op het moment dat wij meer individuele of ‘zichtbare’ kapitaalvorming krijgen, is het snel gedaan met de hoge mate van specialisatie en kosten en te kleine volumes.

Onze fiduciair is onlangs gestart met een nieuwe aanpak: Artificial Intelligence Matching (AIM). Kunstmatige intelligentie ontwikkelt beleggingsalgoritmes. Vernieuwend beleggen hangt voor mij naast innovatie, ook samen met beheersing van kosten. Ik zie een mooie toekomst voor AIM! AIM stuurt de verdeling in matching & return over het risicobudget of risicobalans. De (zelflerende) denkkracht van computers binnen frameworks maakt de keuze voor actief en passief. Dat lijkt mij vernieuwend!