Wijsheid uit het oosten

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 4 2018

Hedwig Peters, voorzitter KPS Rubriek: Nieuwe ontwikkelingen
Geplaatst op 08-11-2018
Wijsheid uit het oosten Op het moment van schrijven reis ik door de Baltische Staten. Een aanrader voor iedereen die van rust, ruimte en van bossen houdt. De rust en ruimte geven mij het gevoel van vroeger. Dit is echter zeer bedrieglijk.

In deze contreien is de afgelopen 25 à 30 jaar spectaculair veel veranderd. Van een periode waarin zelf denken werd ontmoedigd, moest men in een hele korte tijd overgaan tot het ontwikkelen van eigen initiatief. Hiervan zijn zeker in de toeristenindustrie mooie voorbeelden te vinden. Maar ook in andere sectoren is achterstand omgezet in voorsprong. Neem Estland, dat geldt als het Silicon Valley van Europa. Internet is een grondrecht en officiële documenten, waaronder wetten, worden er digitaal ondertekend. Alle onlinediensten zijn aangesloten op één overheidsportaal. Belastingaangifte duurt slechts enkele minuten en is volledig digitaal. Het elektronisch patiëntendossier werd er geruisloos ingevoerd en veel angst voor Big Brother lijken ze daar niet te hebben. Maar naïef zijn ze niet. Na een verlammende, vermoedelijk Russische, cyberaanval in 2007 brachten ze hun beveiliging op het hoogste niveau. Het is niet geheel toevallig dat het cybersecuritycentrum van de NAVO en het IT-centrum van de Europese Unie in Tallinn zijn gevestigd.
Een ander voorbeeld: blockchain. Bij ons nog vooral spannend en experimenteel. In Estland al sinds 2012 in diverse sectoren operationeel en gemeengoed.
De vraag is wat ons dit leert over verandering en de wet van de remmende voorsprong. Wat ik tijdens mijn reis heb ervaren is dat achterstand heel snel kan omslaan in voorsprong. En dat verworvenheden uit het verleden een belemmering kunnen zijn in de vooruitgang. En mijn gedachten dwaalden af naar onze eigen sector…

Stilstand is achteruitgang. Zonder internet zouden uitvoeringsorganisaties niet kunnen werken. De mondiale economie verandert continu en dus de beleggingen hierin ook. Wij omarmen de wetenschap als wij denken dat die door ontwikkelingen onze levensverwachting verbetert. Dit wil niet zeggen dat alles wat nieuw is, goed is. Collectiviteit is een reeds langbestaande vorm van zorgzaamheid. Deze is speciaal in de pensioensector van belang. Dit lijkt mij een belangrijke waarde die we als beschaafde samenleving ook in de toekomst, op welke wijze dan ook, moeten koesteren. Het goede behouden en ons, zonder verlammende behoudzucht, openstellen voor het nieuwe. Laten we dat verandervermogen met elkaar handen en voeten geven.