IJsbrand

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 2 2021

DR. CAREL PETERSEN, hoofdredacteur PBM
Rubriek: NPC (nieuw pensioencontract)
Geplaatst op 18-03-2021

IJsbrand

Ik heb een aantal jaren geleden een mooie zeilreis gemaakt met de Noorderlicht, een fraaie schoener, van Amsterdam naar Bergen in Noorwegen. Tot halverwege de reis waaide er een lekkere, stevige bries. Toen brak er uit het niets een flinke storm los. Alle hens aan dek, iedereen zwemvest aan en aan de lifeline. Ook de scheepshond, genaamd IJsbrand, een schrandere kleine zwarte krullenbol, kreeg zwemvest en lifeline aan. Hij genoot. Dat gaf ons allen de nodige ontspanning.

De kans is groot dat uw organisatie bij de voorbereiding op het nieuwe pensioenakkoord (NPA), het thema in dit nummer, ook een dergelijke ervaring wacht. Het loopt allemaal lekker, totdat er een kink in de kabel komt. Om dan goed voorbereid te zijn, wordt in dit nummer een aantal essentiële onderwerpen uitgediept.
Om te beginnen is het van evident belang om de juiste keuzes te maken. Primair tussen de meer collectieve nieuwe premieovereenkomst en de individueel gerichte verbeterde premieregeling. En alle consequenties van de keuze te overzien. Dit wordt uitgediept in het openingsartikel over de implementatie van de nieuwe pensioenwet.
Ook wordt ingegaan onder de kop ‘Vermijden of samen optrekken’ op de rol van de diverse organen bij het voorbereiden op het NPA. En wat de implicaties van het NPA zijn voor het beleggingsbeleid. Verder is systematisch in kaart gebracht wat het NPA voor de pensioenuitvoering betekent. Doe er uw voordeel mee!
Er zijn nog meer items over het NPA. Waaronder een verfrissende benadering over het invaren naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit geeft de nodige stof tot reflectie.
Als voorspeld: er zal zich vast de nodige tegenwind (of erger) voordoen op de weg naar het NPA.
Daarom mijn tip om uw eigen ‘IJsbrand’ op uw ‘NPA-reis’ te introduceren. Bijvoorbeeld door een speciale NPA-casemanager aan te stellen, die al het reilen en zeilen met een scherpe, maar positieve blik beschouwt.

Succes verzekerd!?