The Gray Rhino

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 2 2022

Benne van Popta Bestuurslid en voorzitter Beleggingscommissie Bpf Detailhandel 16 februari 2022
Rubriek: PFG (Pension Fund Governance)
Geplaatst op 25-04-2022

The Gray Rhino

De Rumsfeld Matrix bestaat uit vier cellen, met als assen ‘bekende’ en ‘onbekende’ variabelen.

‘Bekende onbekenden’ zijn de wereld van statistiek, normale verdeling en standaarddeviaties. Het domein van de actuarissen. ‘Onbekende onbekenden’ zijn de unknown unknowns van Rumsfeld: nooit aan gedacht, totaal door verrast. Dikke staarten worden ze ook genoemd. Maar ze horen toch niet echt bij de ‘bekende onbekenden’. De Black Swans van Talib. Historische kennis helpt. ‘Onbekende bekenden’ zijn de wereld van psychologie en sociologie. Ongekende kennis: ik weet niet wat ik weet. Ongewilde kennis: ik wil niet weten wat ik wel weet. The Gray Rhino (Michele Wucker, 2016): grote kans, grote impact, grote ontkenning (How to recognize and act on the obvious dangers we ignore).

Meer dan 90% van onze discussies over het nieuwe pensioencontract vindt plaats in het kwadrant ‘bekende onbekenden’.

We rekenen ons suf. En denken daardoor het nieuwe contract (rekenkundig? feitelijk? maatschappelijk?) te kunnen doorgronden. Maar opeens zijn rente en infl atie terug op het toneel. En QE verdwijnt met rasse schreden. We treden een nieuwe wereld in. Deze nieuwe wereld wijkt sterk af van onze huidige wereld en van onze mediane wereld van ‘bekende onbekende’ rekensommen. We hebben geen idee hoe oud en nieuw contract zich in die onbekende wereld feitelijk zullen ontwikkelen.

Daarom hebben we aan onze rekensommen niet zo veel. We hebben positieve verhalen nodig. Waarom willen we eigenlijk dit nieuwe contract? Waarom worden deelnemers enthousiast van dit nieuwe contract? Waarom zijn individuele deelnemers het best in staat het ‘laatste’ financiële risico te dragen? Die verhalen hebben we niet. Dat willen we eigenlijk niet weten.