Help, mijn man is klusser

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 3 2018

Hedwig Peters, voorzitter KPS Rubriek: PFG (Pension Fund Governance)
Geplaatst op 19-07-2018
Help, mijn man is klusser Denken dat je alles zelf beter kunt kan leiden tot hilarische taferelen. Zo zijn er voldoende voorbeelden op tv en YouTube te vinden over bomen die een verkeerde kant opvallen, waterleidingen die niet goed zijn aangesloten en andere ellende.

Zelf kijk ik graag naar het programma ‘Help mijn man is klusser’. Dan weet ik weer waar mijn grenzen liggen. Gegeven de kijkcijfers ben ik niet de enige die dit relativerende ontspanning vindt.

Hoe ik hierop kom? Een gedegen beleggingsbeleid is voor pensioenopbouw essentieel. Het is daarom merkwaardig dat er een groep deelnemers is die regelmatig de mening ventileert dat de sector er maar een ‘potje van maakt en zij beter voor zichzelf zouden kunnen zorgen door zelf te beleggen’. Als je een beetje doorpraat valt op dat mensen geen idee hebben wat er achter de wereld van beleggen zit. Laat staan dat men naar risico’s kijkt.

Binnen de sector is inmiddels een heel framework opgezet met controles, zowel vooraf als achteraf, om te zien in hoeverre de afspraken over verantwoorde uitbesteding op deelgebieden wordt opgevolgd. Bij de uitbestedingstrajecten wordt veel aandacht besteed aan due diligences op papier en fysiek. Contractonderhandelingen met alle beschrijvingen van SLA’s, Raci’s en andere schema’s, gebeuren zeer consciëntieus. Met de komst van IORP II wordt nog veel zwaarder ingezet op de controle. Daarnaast wordt de dienstverlening regelmatig geëvalueerd.

Uitbesteden houdt in dat je zaken uit handen geeft aan professionals. De reden van de uitbesteding is de overtuiging dat specialistisch werk ook door specialisten gedaan moet worden. Dit is voor mij de essentie van verantwoorde uitbesteding! Voor mij liever geen tv-avond met als programmering: ‘Help mijn man is belegger’ gevolgd door een programma waarin een budgetcoach moet worden ingezet.