Is er een tijd voor korten?

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 3 2019

MARGREET SCHUIT, beleidsmedewerker DNB Rubriek: Stelsel
Geplaatst op 18-07-2019
Is er een tijd voor korten? Het eerste oudergesprek dat wij hadden op de lagere school van mijn oudste zoon zal ik nooit vergeten. Na enige inleidende woorden meldde de juf: “dus jullie werken bij de politie”. Wij keken elkaar verbaasd aan. Onze zoon bleek verteld te hebben dat wij politieagent waren. Dat was volgens hem veel spannender dan een saai beroep als econoom en in mijn geval daarbij werken in het pensioentoezicht. Dat zei hem niets en was maar saai.

Tja, politieagent. Soms voelt werken bij DNB als werken bij de politie. Niet zozeer dat wij boeven moeten vangen, maar wel dat we proberen de afgesproken regels te handhaven. En dat is, om in politietermen te blijven, soms als schieten op een bewegend doel. De pensioenregels zijn in de afgelopen jaren steeds veranderd: van PSW naar PW en van FTK naar nFTK. Van een korte termijnherstelperiode van één jaar, naar drie jaar en onder het nFTK naar vijf jaar. Wat is nog kort? Als het aan enkele parlementariërs ligt, wordt het straks zeven jaar. Veranderen van spelregels maakt onzeker en is voor ouderen misschien makkelijk te accepteren (van uitstel komt wellicht afstel). Maar voor jongeren kan dit het vertrouwen in het stelsel ondermijnen. En wanneer is het een goede tijd om te korten? Als ik sommige geluiden uit de pensioensector hoor, is die er nooit. Tijdens een laagconjunctuur is het argument dat kortingen de neergaande conjunctuur versterken.
Tijdens een hoogconjunctuur is het argument dat het aan de gepensioneerden toch moeilijk is uit te leggen: met de economie gaat het immers goed, dus waarom moet er worden gekort? Of waarom nog korten als er binnenkort een nieuw stelsel wordt ingevoerd?

Wel of niet korten, dat is de vraag die dit jaar een belangrijke rol gaat spelen. Voor enkele fondsen geldt namelijk dat ze begin 2020 wellicht moeten gaan korten. Voor een veel groter aantal speelt dit mogelijk in 2021. De kans bestaat dat de politiek een streep door de kortingen zet. Om duidelijkheid te scheppen zou het pensioenfondsen sieren als zij heel helder aan gepensioneerden en deelnemers vertellen hoe de spelregels werken. En zich niet verschuilen achter “ik kan het niet uitleggen”.
Mijn oudste zoon hoef ik inmiddels niets meer over economie uit te leggen. Hij volgt een HBOopleiding bedrijfskunde. Economie vindt hij inmiddels interessant. Maar pensioenen … mwah, nog steeds niet.