20e PBM Pensioensymposium Inspelen op verandering

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 3 2018

Cecile Lammes Rubriek: Symposium
Geplaatst op 29-08-2018
20e PBM Pensioensymposium Inspelen op verandering PBM organiseerde op 17 mei in Amsterdam voor de 20e keer het PBM Pensioensymposium. Tijdens dit jubileumevent was het overkoepelende thema ‘Inspelen op verandering’. Een thema dat op veel belangstelling kon rekenen. Hoe verandert pensioen met de maatschappij mee. En vooral het belang van goed ESG-beleid, want klimaatverandering is een grote economische bedreiging.

Het was vol in het Planetarium in Amsterdam. En dat was niet zo verwonderlijk. PBM had uitstekende sprekers uitgenodigd zoals Wichert Hoekert en Alfred Kool van Willis Towers Watson, William De Vijlder van BNP Paribas, Roelie van Wijk Aegon AM, Frank Driessen, CEO Aon Hewitt en Dennis van der Putten ACTIAM. Zij zorgden voor input waar de pensioensector mee aan de slag kan. Benne van Popta was de dagvoorzitter en stelde prikkelende vragen. De rode draad was het aanpassingsvermogen en het invullen van ESG-beleid in de pensioensector.

bs

Verandering vergt wendbaarheid
Wichert Hoekert en Alfred Kool startten met een citaat van Charles Darwin “Het is niet de sterkste van een soort die overleeft en ook niet de intelligentste. Het is degene die zich het best aan veranderingen kan aanpassen.” Veranderingen kunnen bedreigend zijn. Je schiet dan in de kramp en dan mis je de boot.
Alfred en Wichert zijn duidelijk. Veranderen is niet alles over boord gooien, maar het goede behouden en juist doorontwikkelen. Een aanwezige vraagt of door veranderingen het vertrouwen juist afbrokkelt door de risicoverschuiving. De heren vinden dat meebewegen met de deelnemer juist een betere aansluiting oplevert, bijvoorbeeld met life cycle.

Beleggen zonder beperkingen
De economie kent een klassieke slingerbeweging. Zijn we nu op het punt aanbeland dat de groei vertraagt? Het idee dát de expansie ophoudt creëert al het idee dat de krimp inzet. Als de economie groeit, kijkt men minder naar de benchmark. Maar wat als de economie terugloopt? Bij een trage economische groei lopen de prestaties van bedrijven sterker uiteen. Uit vrees gaan beleggers de portefeuillerisico’s verlagen en kiezen voor stabielere beleggingen. Beleggers moeten niet in dit keurslijf blijven zitten om te slingeren tussen benchmark en emotie. Die slingerbeweging heeft veel te maken met de cyclus van het monetaire beleid, aldus William De Vijlder.

Gevoelstemperatuur loopt op
De klimaatverandering staat inmiddels bij iedereen op de agenda. In 2030 moet de CO2-uitstoot uit 1990 gehalveerd zijn. En dat geeft goede kansen om verantwoord beleggen in de praktijk te brengen, houdt Roelie van Wijk ons voor.
En niet alleen voor het klimaat. Bij de energietransitie moeten we de 17 andere duurzame doelen niet uit het oog verliezen. Dat geldt ook voor wat je uitbesteedt. Het pensioenfondsbestuur blijft immers verantwoordelijk. De sector moet samenwerken en de krachten verdelen. Bedrijven die een goed ESG-beleid hebben, zijn de winnaars van de toekomst, aldus Roelie.

One size fits all past niet meer
Het individualisme houdt al geruime tijd de deelnemers bezig. De roep om als persoon herkend en erkend te worden, wordt steeds groter, stelt Frank Driessen. Het is duidelijk dat er iets fundamenteel moet veranderen. Er zijn wel veel ideeën, proefballonnen en regelingen, maar die hebben niet het gewenste effect. We blijven hangen in een kokervisie. IORP II gaat uit van principle based en biedt zo ruimte aan initiatieven die passen bij de bedrijfstak, onderneming en het individu. Tijd voor een harde stop van het verleden en een nieuw innovatief pensioen. Maar houd de collectiviteit wel in stand: individuele regeling met een collectief voordeel.

Klimaatrisico grote impact op economie
Dennis van der Putten steekt enthousiast van wal. De grootste risico’s zijn: klimaatverandering, waterschaarste en cyber-security. Voorbeelden van klimaatgerelateerde risico’s zijn extreme weersomstandigheden en natuurrampen. Vaak denk je dan gelijk aan de invloed op olie- en gasbedrijven. Maar het gaat veel verder dan dat. Denk aan bijvoorbeeld transport, verzekeraars en landbouw.
Klimaat-gerelateerde risico’s gaan een grote impact op de economie hebben. Als belegger levert dit bruikbare informatie en nieuwe kansen op. Want als dit de grootste risico’s zijn dan wil je niet beleggen in de bedrijven die hier last van gaan hebben.