U bevindt zich op: home > Nieuws > Toezicht > E.Z.E.L.

E.Z.E.L.

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 4 2021

JEANNETTE CAPEL, Toezicht Beleid De Nederlandsche Bank
Rubriek: Toezicht
Geplaatst op 22-10-2021

E.Z.E.L.

De zomervakantie is voorbij, de spelletjes liggen weer in de kast. Bij onze kinderen was vroeger ‘ezelen’ favoriet. In dit kaartspel probeer je als eerste vier kaarten van dezelfde waarden in handen te krijgen.

Daarvoor moet je goed selecteren welke kaarten je wilt behouden, moet je andere kaarten op het juiste moment weggooien en moet je van strategie kunnen wisselen als dat nodig is. Heb je een winnend setje, dan leg je stilletjes je vinger op tafel. Het ergste verlies kun je voorkomen door alert op je omgeving te blijven: vliegensvlug jouw vinger ook op tafel leggen als je die van een ander ziet. Alleen de traagste speler krijgt namelijk een strafletter, eerst de E., bij een volgend verlies de Z. etc. De eerste E.Z.E.L. verliest het spel en moet de ezelsmuts opzetten.

Beleggen is ook een soort kaartspel, waarin door de toenemende maatschappelijke aandacht voor ESG (milieu-, sociale en governance-factoren) nieuwe reputatierisico’s en verliesmogelijkheden ontstaan. Komt een bedrijf in opspraak, bijvoorbeeld door het veroorzaken van milieuschade of door kinderarbeid, dan kan ook de reputatie van de investeerder een deuk oplopen. Verder kunnen ESG-onvriendelijke beleggingen op termijn stranded assets worden. Dit zijn activa die door een veranderd sentiment of nieuwe regelgeving flink in waarde kunnen kelderen. Het zijn de kaarten die geen winnende strategie meer gaan opleveren en waar je op tijd vanaf moet.

Hoe moet u het ESG-beleggingsspel spelen? Allereerst door, zoals u al verplicht bent, de ESG-risico’s van uw beleggingen goed te beheersen. Dat wordt door meer en betere ESG-data en toenemende kennis over ESG-risicomanagement gelukkig minder moeilijk. Met die verbeterde ESG-risicoanalyse ziet u beter welke kaarten het verzamelen waard zijn en welke niet. Door kaarten met een tot nu toe onderschat risico op tijd weg te spelen, kunt u voor uzelf reputatierisico vermijden en het financiële verlies van stranded assets beperken. Ook is het een goed idee uw deelnemers expliciet te vragen welke beleggingskaarten zij wel en welke zij pertinent niet wensen. U belegt tenslotte hun geld en uw reputatierisico neemt af als uw kaartstrategie door hen ondersteund wordt. En de gouden tip: blijf alert op nieuwe ontwikkelingen. Zo voorkomt u dat u de E.Z.E.L. van de beleggingsmarkt wordt.