U bevindt zich op: Home > Nieuws > toezicht > Greenwashing

Greenwashing

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 3 2018

Margreet Schuit, beleidsmedewerker DNB Rubriek: Toezicht
Geplaatst op 28-06-2018
Greenwashing Bij ons aan de eettafel komen steeds meer Engelse woorden langs. Mijn kinderen volgen veel Engelse vlogs/blogs en Engelse series op Netflix en dat hoor je terug in hun taalgebruik. Chillen, trippen, en bijvoorbeeld dunno (voor don’t know).

Mijn oudste zoon gebruikt ook geregeld de uitdrukking ‘No shit, Sherlock’. Ik moest mij laten uitleggen wat dat betekent. The Urbain dictonairy zegt hierover: “Used as a sarcastic comment for someone who stated the obvious, using a reference to the famous fiction detective Sherlock Holmes, it can be understood as No way, you are Sherlock Holmes!” Engels doet steeds meer zijn intrede in ons dagelijks jargon. En onder beleggers zijn Engelse termen heel gebruikelijk. Zo begint ook de term ‘greenwashing’ inmiddels een doorsnee-begrip te worden. Greenwashing wordt gebruikt als bedrijven zich groener voordoen dan zij daadwerkelijk zijn.

Groen beleggen wordt steeds populairder, ook onder pensioenfondsen. Zo bestonden er tien jaar geleden nauwelijks groene obligaties, maar is de markt voor groene obligaties nu al zo’n 270 miljard euro. Deze groei is te danken aan alle aandacht voor klimaatverandering, maar een belangrijk aandachtspunt daarbij is of een groene obligatie wel echt groen is. Omdat er nog geen sprake is van harmonisatie van definities, kan het voorkomen dat een groene obligatie ook wordt uitgegeven door een kolencentrale onder de noemer: ‘schone kolentechnologie’. Het investeren in een groene obligatie kan het risico met zich meebrengen dat het toch niet om een echt groene obligatie gaat.

Voor pensioenfondsen is het daarom van belang om te checken of de groene obligatie ook echt voor een groen project wordt gebruikt en dat er geen sprake is van fraude. Sinds Trump aan de macht is gebruiken mijn kinderen ook regelmatig het woord: been rigged (gefraudeerd). Het verkopen van ‘groene illusies’ past ook binnen deze context. Het zou goed zijn als er een standaard voor groene obligaties komt. In die standaard zouden dan duidelijke voorwaarden moeten worden opgenomen. Er ligt inmiddels een rapport van financiële experts1 die de Europese Commissie hiertoe oproept. Een ‘schone’ taak dus voor de Europese Commissie om hier snel mee aan de gang te gaan.

1 Rapport van de High Level Expert Group on Sustainable Finance van de Europese Commissie (https://ec.europa.eu/info/ publications/180131-sustainablefinance- report)