U bevindt zich op: Home > Nieuws > toezicht > Nieuwe schoenen

Nieuwe schoenen

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 2 2020

BERT BOERTJE, DNB, Afdelingshoofd Toezicht Beleid Pensioenen Rubriek: Toezicht
Geplaatst op 26-03-2020
Nieuwe schoenen Het was zover. Ik constateerde dat mijn schoenen aan het slijten zijn. Bij regen dringt de kou zich aan mijn voetzolen op. Ik heb tot voor kort volop van deze schoenen genoten. Wel constateerde ik dat ze een beetje sleets werden, vaker een poetsbeurt nodig hebben.

Maar de twijfel sloeg toe, toen ik mij afvroeg of zij mij ook op mijn oude dag nog zouden kunnen dragen. Iets wat mij bij aanschaf was voorgehouden. Mijn kinderen vertrouwden mij toe: “Maak je geen zorgen, als dat nodig is dan springen we bij. We zijn dat immers verplicht”.

Toch maar bij schoenverkoper aangeklopt. Gevraagd of zij het verschil tussen het verkooppraatje en de actuele conditie kon verklaren. De schoenverkoper nam daarop contact op met de leverancier.

De leverancier reageerde: “Sinds een aantal jaren gebruiken we mindere, goedkopere materialen” en “Aan de opknapbeurt van uw exemplaar betalen wij niet mee”. De schoenverkoper gaf me verder mee dat zij nooit een garantie had gegeven. Als ik de schoenverkoper en de leverancier al niet meer kan vertrouwen, wie dan wel, bromde ik. Maar ik zag ook niet hoe ik mijn gelijk kon halen.

Ik heb besloten dat ik mij nog één keer een nieuw paar schoenen aan laat meten. Een paar dat mij goed staat. Van dit paar moet dan op voorhand duidelijk zijn hoe lang het onder normale omstandigheden meegaat, maar ook wat de levensduur is bij goed en slecht weer. En ook moet duidelijk zijn dat mijn kinderen voor mijn loopgemak niet de portemonnee hoeven te trekken.
Dat de nieuwe schoenen meer zullen knellen, neem ik op de koop toe.