U bevindt zich op: home > Nieuws > Toezicht > Oscar Wilde

Oscar Wilde

Uitgave: Pensioen Bestuur & Management (PBM) nummer 2003

JEANNETTE CAPEL, Toezicht Beleid De Nederlandsche Bank
Rubriek: Toezicht
Geplaatst op 08-07-2021

Oscar Wilde

‘Een cynicus is iemand die van alles de prijs en van niets de waarde kent’, liet Oscar Wilde in 1892 Lord Darlington zeggen. De uitvoeringskosten van onze pensioenen hebben we in Nederland goed in het vizier, dankzij de aanbevelingen van de Pensioenfederatie uit 2016.

Die kosten staan in toezichtsrapportages, waarmee DNB in gesprek kan met fondsen die minder kostenefficiënt lijken. Fondsen moeten hun uitvoeringskosten ook verantwoorden in hun jaarverslag. Daar maken consultants dankbaar benchmarks mee en jaarlijkse hitlijstjes van fondsen met de hoogste en de laagste kosten. Die prijstransparantie, hoewel imperfect, heeft veel opgeleverd. Duurdere fondsen, vroeger vaak de kleinere, zijn onder meer door consolidatie kosten gaan besparen. Pensioenuitvoering werd goedkoper. Recent DNBonderzoek laat zien dat beleggingskosten bij kleinere fondsen nauwelijks meer afwijken van die van grotere. Met onze rapportages steken we ook met kop en schouders boven andere Europese landen uit. Daar heeft men vaak geen flauw idee wat de uitvoering van pensioenen kost. Reden voor EIOPA om via een Opinie aan te sturen op verplichte kostenrapportages van pensioenfondsen aan toezichthouders. Zo moet uiteindelijk duidelijk worden hoe het met efficiëntie en ‘value for money’ in Europa gesteld is. Wat is dan de waarde of ‘value for money’ van onze pensioenen? EIOPA en de Pensioenfederatie stellen terecht dat je hiervoor verder moet kijken dan je kostenneus lang is. Hoge beleggingskosten kunnen samengaan met een goede ‘value for money’ als er (bij gelijk risico) extra beleggingsrendement tegenover staat. Relatief hoge administratiekosten zijn niet perse problematisch, als deelnemers er extra service voor terug krijgen.
Maar zulke relaties kunnen we in praktijk nu vaak niet goed leggen. In bovengenoemd DNB-onderzoek bijvoorbeeld zien we dat fondsen met ongeveer gelijke beleggingskosten heel anders beleggen. We weten echter niet wat die kosten aan rendement (en risico) opleveren. Zo kan wat goedkoop lijkt, alsnog duurkoop blijken of andersom. In een recent onderzoek naar de kostenverantwoording in jaarverslagen, zei de AFM ‘Dit kan en moet beter’. Het nieuwe pensioenstelsel maakt dit urgent. De transitie is duur en de focus op kosten groot. Zonder aandacht voor de waarde wordt dit een cynisch verhaal. Met de aanbevelingen van de AFM (en eerder de Pensioenfederatie) moet het lukken het cynisme af te schudden.